De hulpvraag van de (minderjarige) cliënt voldoet aan één of meer van de volgende kenmerken:
Begeleide omgang is een vorm van systeemgerichte begeleiding van een ambulant gezinsbegeleider waarbij er een veilig contactmoment gecreëerd wordt tussen opvoeder(s) en kind. Het kan gaan om contactherstel met één of beide opvoeders, bijvoorbeeld tijdens een uithuisplaatsing of wanneer er een onveilige situatie is (geweest) bij één van de opvoeders. Tijdens het contactmoment observeert en ondersteunt de ambulant begeleider en stuurt bij waar nodig. Terugkoppeling en verslaglegging wordt gedaan naar de opvoeder(s) en eventueel naar de gezinsvoogd/casemanager.
De ruimte waarin de begeleide omgang plaatsvindt, voldoet aan de eisen waarbij aan de doelen gewerkt kan worden. Dit kan neutraal terrein of een openbare plaats zijn. Mogelijk kan de begeleide omgang in een later stadium bij de niet-verzorgende opvoeder plaatsvinden. Neutraal terrein is bijvoorbeeld een speelkamer waarbij het belangrijk is dat de veiligheid van alle betrokken partijen gewaarborgd is.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van een speelkamer/omgangshuis van samenwerkingspartijen.
De ambulant gezinsbegeleiders van MAKS zijn HBO+-geschoold in Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling of gelijkwaardig en zijn SKJ- of BIG-geregistreerd.
Er is een gedragswetenschapper betrokken die op structurele basis (1x per maand) de observaties en interventies van de ambulante gezinsbegeleider beoordeelt.