Update 27 januari 2022
Heb je naar aanleiding van het onderstaande nog vragen, neem dan gerust contact op met jouw hulpverlener van MAKS.
Naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte op 25 januari jl. willen we je hierbij informeren dat wij de hulpverlening van MAKS blijven continueren. De continuïteit van zorg voor kwetsbare mensen is van cruciaal belang en daarom zetten we alle informatie rondom corona en bijbehorende klachten nog even voor je op een rij.
Voor iedereen geldt, laat je zo snel mogelijk testen als je klachten hebt die passend zijn bij corona:
- verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en/of
- hoesten; en/of
- benauwdheid en/of
- verhoging of koorts en/of
- plotseling verlies van reuk en/of smaak zonder neusverstopping.
Bij klachten van jezelf of huisgenoten vragen we je zo snel mogelijk contact op te nemen met de hulpverlener van MAKS zodat een afspraak voor beeldbellen ingepland kan worden.
Bezoek aan huis / ambulante begeleiding en behandeling
Voorafgaand aan elke afspraak checkt de hulpverlener of jij of huisgenoten in quarantaine zitten of klachten hebben die kunnen duiden op corona. Dit gebeurt via de zorgmessenger app of telefonisch.
Hier vind je de ‘gezondheidscheck’ waarin de overheid deze vragen heeft opgesteld. Als jij (of jouw huisgenoot) toch klachten blijkt te hebben tijdens de afspraak aan huis, dan zal de hulpverlener vertrekken of de afspraak zo snel mogelijk afronden.
Huisbezoek wordt gedaan door medewerkers die niet tot de risicogroep behoren en zij blijven altijd op 1,5 meter afstand. Wanneer dit niet mogelijk is, worden afspraken via beeldbellen ingepland. Wanneer de 1,5 meter afstand én beeldbellen niet mogelijk is, neemt de hulpverlener contact met jou op om de hulpverlening samen af te stemmen.
Het advies van de overheid is dat er geen ander bezoek aanwezig zal zijn tijdens de hulpverleningsmomenten en dat de ruimte goed geventileerd is.
Het blijft verplicht voor de hulpverleners om een mondkapje te dragen bij binnenkomst en bij het verplaatsen in de woning/ruimte. Wanneer iedereen op 1,5 meter zit en de ruimte geventileerd wordt mogen de mondkapjes af.
Beeldbellen
Bij klachten of wanneer er sprake is van quarantaine in huis dan vinden geen huisbezoeken plaats en zullen afspraken tijdelijk doorgang vinden ‘op afstand’ via beeldbellen. Beeldbellen kan (als aanvulling) worden ingezet als bezoek van de hulpverlener niet mogelijk is of als je liever geen bezoek wil omdat je tot een risicogroep behoort.
Met behulp van (beveiligd) beeldbellen kunnen we rekening houden met de wensen van onze cliënten en door in verbinding te blijven met de cliënt, kan onze zorg gewaarborgd blijven. Het beeldbellen is van tijdelijke aard en zal het face-to-face-contact niet blijvend vervangen.
Gezondheidsklachten van hulpverleners
Wanneer de hulpverleners van MAKS klachten hebben passend bij corona, zullen zij zich laten testen bij de GGD. In afwachting van de testuitslag zal de hulpverlening dan tijdelijk en zoveel mogelijk doorlopen via beeldbellen. Bij een positieve testuitslag volgen onze hulpverleners in basis het beleid voor alle zorgmedewerkers in Nederland en er volgt een bron- en contactonderzoek van de GGD. De hulpverlener blijft in thuisquarantaine tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen en is tenminste 48 uur koortsvrij en 24 uur symptoomvrij. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de frequentie van de hulpverlening.
Bij een negatieve testuitslag gaan onze hulpverleners weer aan het werk. Zij nemen hierbij de algemene hygiënemaatregelen in acht. Heeft de hulpverlener bij een negatieve testuitslag milde klachten dan worden de afspraken op afstand via beeldbellen gehouden. Huisbezoeken vinden alleen na goedkeuring van de cliënt plaats.
Thuisquarantaine van hulpverleners
Voor de regeling ten aanzien van thuisquarantaine van hulpverleners volgen we het beleid van de Rijksoverheid voor zorgmedewerkers.