Kortdurende specialistische gezinsbehandeling (0-18 jaar)
Contextuele diagnostiek
Voor wie is het?
Contextuele diagnostiek is voor kinderen en jongeren (0-18 jaar) met een (vermoeden van) psychiatrische problemen, bij wie het diagnostisch testonderzoek te weinig of te weinig specifieke informatie oplevert om tot gerichte behandeling over te gaan.
Hoe werkt het?
Contextuele diagnostiek is een vorm van aanvullende diagnostiek. In de natuurlijke omgeving van het kind onderzoeken we hoe de gedragsproblemen samenhangen met de gezinsfactoren.
We houden ons bezig met verklarende vragen zoals:
- welke factoren houden de problemen in stand of versterken ze?
- hoe is de wisselwerking tussen kenmerken van kind, gezins- en opvoedingssituatie en overige omgevingsfactoren? (Onder overige omgevingsfactoren verstaan we o.a. gezinsgeschiedenis, sociaal netwerk, onderwijs, werk, huisvesting, financiën en vrije tijd.)
Doelen
Het doel is om een brede oriëntatie te krijgen op de klachten en de krachten van het kind in samenhang met de gebeurtenissen uit zijn leven (de oorzakelijke, in standhoudende en beschermende factoren). Dit draagt bij aan een integrale blik op (gedrags)problemen. Hierdoor kan gericht advies voor behandeling of begeleiding worden gegeven met realistische en haalbare behandeldoelen.
Frequentie, intensiteit en duur
Gemiddeld 2 keer per week over een periode van 4-8 weken.