Het verhaal van Daan en Saskia


Daan: “Ik was de eerste die zich inschreef voor de Chapeau Woonkring in Tilburg. Het leek me een ideale plek dus ik dacht dat het storm zou lopen. Ik voel me hier ook helemaal thuis. En ik heb ‘n goeie aard bij MAKS.”
 
Saskia: “Chapeau Woonkringen is een onafhankelijke stichting die in verschillende gemeenten een woonvoorziening inricht waar mensen met psychische of psychosociale problematiek zelfstandig kunnen wonen onder 24-uurs professionele begeleiding. Chapeau heeft MAKS uitgekozen voor de begeleiding voor de woonkring in Tilburg.”
 
Daan: “Het is een rustgevend gevoel dat er altijd iemand is. En begeleiders zien het altijd meteen aan mij als er iets is. Als het niet goed met me gaat, laat ik dat meestal niet merken. Maar hier zien ze het gewoon. Ik vind de begeleiders oprecht belangstellend.”
 
Saskia: “Wij willen maximale zelfstandigheid bieden. De bewoners kunnen steun hebben aan elkaar. En op de dagen dat het hen minder goed afgaat, dan zijn wij er natuurlijk als begeleiders.”  

Daan: “In het begin was het moeilijk te beseffen dat dit appartement helemaal van mijzelf is. Hiervoor woonde ik thuis. Mijn belangrijkste doel is dan ook om zelfstandiger te worden.”

Saskia: “We helpen Daan met overzicht houden en maken samen met hem handige hulpmiddelen. We overleggen steeds over zijn doelen. Zo zetten we telkens de volgende stap.”
 
Daan: “Sinds kort verzorg ik op dinsdag de lunch. De drempel om te werken is nog te groot. Misschien dat ik ook daar in stapjes naartoe kan werken.”
 
Saskia: “En tot die tijd verzorg je gewoon hier de lunch!”