Het verhaal van Peter

Peter (45 jaar) is getrouwd en vader van een tweeling van 9 jaar en gediagnostiseerd met ADHD en autisme. Hij heeft moeite met plannen, organiseren, situaties begrijpen en structureren. In dit gezin zijn meerdere hulpverleners betrokken, waardoor Peter het overzicht kwijt is. Daarnaast kent Peter negatieve ervaringen met hulpverleners uit het verleden.

Peter heeft samen met MAKS zijn netwerk in kaart gebracht met behulp van een netwerkanalyse en een tijdslijn. Omdat er veel hulpverleners zijn betrokken, ondersteunt MAKS Peter bij het ketenoverleg, wat hem weer overzicht geeft. De begeleider ondersteunt Peter bij gesprekken met zijn leidinggevende, legt uit hoe zaken bij Peter werken en ‘vertaalt’ wat hij hiervoor nodig heeft.

Gesprekken worden voorbereid zodat Peter weet wat hij kan verwachten en na afloop is er een reflectie door middel van een ABC-schema. Peter leert zijn wekelijkse taken en afspraken te verwerken in een weekplanning, creëert hierdoor overzicht en krijgt rust. Samen met zijn vrouw voeren we oplossingsgerichte gesprekken met betrekking tot de financiën. We maken gebruik van schaalvragen en inventariseren uitzonderingen. Het is Peter gelukt om een beschermde werkplek te vinden en te behouden. Hij heeft hierdoor meer zicht gekregen op zijn gedrag en zijn zelfbeeld is aanzienlijk verbeterd. Peter doet succeservaringen op door in kleine stapjes aan de doelen te werken. Omdat het hem niet zelfstandig lukt situaties te begrijpen en te interpreteren, zal Peter langdurig begeleiding nodig hebben. Samen met MAKS blijft hij zijn planning structureren en door zijn hoofd bij de begeleider leeg te maken, behoudt hij de bereikte stabiliteit.